Home » Cultură » Hermann Hesse, unul dintre cei mai populari autori germani din lume. „Singurătatea înseamnă independență”

Hermann Hesse, unul dintre cei mai populari autori germani din lume. „Singurătatea înseamnă independență”

Hermann Hesse, unul dintre cei mai populari autori germani din lume. „Singurătatea înseamnă independență”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 11.06.2023

Hermann Hesse (1877, Germania – 1962, Elveția) a fost un scriitor și poet germano-elvețian, cunoscut mai ales pentru romanele sale precum „Siddhartha” (tradus în toate dialectele indiene), „Lupul de stepă„ și „Jocul cu mărgele de sticlă”.

S-a născut în Calw, Germania, și a crescut într-o familie protestantă strictă. A început să scrie de la o vârstă fragedă și, în cele din urmă, a urmat o carieră în literatură, publicând în 1904 primul său roman, „Peter Camenzind”.

În operele lui Hermann Hesse sunt des întâlnite teme precum singurătatea spirituală a artistului, izolarea de lumea mondenă, individualitatea și căutarea unui sens în viață.

Profund influențat de filosofia orientală

Hesse a fost profund influențat de filosofia orientală, în special de budism și taoism, astfel încât scrierile sale încorporează adesea elemente ale acestor tradiții.

În 1946, Hesse a primit Premiul Nobel pentru Literatură pentru „scrierile sale inspirate care, puternic caracterizate de îndrăzneală și pătrundere , exemplifică idealurile umanitare clasice și înaltele calități de stil”.

Copil precoce, dar perceput drept copil problemă de către părinți

Hermann Hesse s-a născut la Calw, în Pădurea Neagră, la 2 iulie 1877, într-o familie cu origini mixte. Tatăl, medic de profesie și misionar, provenea din Estonia, iar mama sa, care în tinerețe fusese, de asemenea, misionară în India, era fiica unui șvab și a unui elvețience de origini franceze.

Hermann Hesse
Hermann Hesse (stânga). Sursa foto: Profimedia

În copilărie și adolescență, Hermann Hesse manifesta un temperament pe care părinții săi nu-l puteau înțelege și controla mereu (Hermann era foarte precoce, dar în același timp extrem de energic și rebel), ceea ce i-a determinat pe soții Hesse să îl transfere de câteva ori de la o școală la alta pentru a-l mai tempera. Însă Hermann nu avea nicio problemă, în afara faptului că era un copil special. Era precoce.

A învățat bine, era foarte bun la limba latină, de mic având propriile vise și planuri legate de viitor. Avea doar 12 ani când și-a pus în minte să devină preot, deziderat pe care nu a reușit să-l materializeze deoarece în curând avea să realizeze că arta scrierii este menirea sa. După terminarea liceului, Hermann Hesse a devenit ucenicul unui mecanic, iar începând cu vârsta de 19 ani a lucrat în câteva librării și anticariate din Tübingen și Basle.

Librar, anticar și apoi scriitor

Prima sa operă scrisă a fost un mic volum de poezii, publicat în 1899, până în 1904 continuând să lucreze ca librar, an în care a decis să devină scriitor independent ieșind pe piață cu romanul Peter Camenzind, operă care s-a dovedit a avea un succes imediat.

La scurt timp, Hermann Hesse a renunțat la a mai vinde cărți, s-a căsătorit după care s-a mutat împreună cu soția lui la țară (în Gaienhofen, pe malul lacului Constance, apoi lângă Berna și, în cele din urmă, la Montagnola, lângă Lugano), mediul rural oferindu-i ceea ce-și dorea – un trai liniștit, departe de civilizație, de tumultul orașului. Viața lui Hermann la țară a fost, de altfel, stilul pe care l-a adoptat până la finalul vieții.

Regimul nazist i-a ars o parte din cărți

Puțin după stabilirea sa în Elveția, a izbucnit Primul Război Mondial, iar pe toată perioada lui, Hermann Hesse a fost supus abuzurilor autorităților naziste, acestea suprimându-i scrierile și distrugând o parte dintre ele.

În anul 1923, Hermann Hesse a renunțat la cetățenia germană, dobândind-o pe cea elvețiană. Iar după divorțul de prima soție și mariajul cu cea de-a doua, Hesse s-a mutat în Montagnola (Cantonul Ticino, Elveția), într-o casă ce i-a fost pusă la dispoziție de un grup de prieteni credincioși.

În 1914, viața lui Hermann Hesse a fost marcată, timp de aproape un an, de un șir de călătorii, în Italia și India, însă odată revenit în Elveția, nu a mai trecut granițele țării timp de mai bine de zece ani.

„Am supraviețuit anilor regimului hitlerist și celui de-al Doilea Război Mondial prin cei unsprezece ani de muncă pe care i-am petrecut scriind Glasperlenspiel (roman publicat în două volume în 1943). De la finalizarea acelei lungi cărți, o boală de ochi și bolile tot mai numeroase ale bătrâneții m-au împiedicat să mă angajez în proiecte mai mari”, scria Hermann Hesse într-o autobiografie concepută la momentul acordării premiului Nobel și publicată pentru prima dată în seria de cărți Les Prix Nobel, ulterior editată și republicată în Nobel Lectures.

Operele lui Hermann Hesse au fost influențate major de scriitori și filozofi precum Platon, Spinoza, Schopenhauer, Nietzsche, de istoricul Jacob Burckhardt, dar mai ales de filosofia indiană și, mai târziu, cea chineză.

„Volumele mele care mă reprezintă cel mai mult sunt, din punctul meu de vedere Poemele (ediție colectivă, Zürich, 1942), povestirile Knulp (1915), Demian (1919), Siddhartha (1922), Der Steppenwolf (1927) [Lupul de stepă], Narziss und Goldmund. (1930), Die Morgenlandfahrt (1932) și Das Glasperlenspiel (1943). (…) Dar, vă rog, domnilor, să vă mulțumiți cu această schiță foarte sumară, deoarece starea mea de sănătate nu-mi permite să fiu mai cuprinzător”.

Pe site-ul Nobel Prize este menționat faptul că unii dintre marii moderniști germani care i-au fost contemporani l-au disprețuit în cea mai mare parte: „Un om mărunt”, după cum spunea poetul Gottfried Benn; „afișează slăbiciunile unui scriitor mai mare decât este el de fapt”, s-a exprimat romancierul Robert Musil. Cu toate acestea, în America zilelor noastre, Hermann Hesse este văzut de către intelectualii de prim rang ca fiind un scriitor important pentru adolescenți.

„Înainte de sesiunea de LSD, citiți Siddhartha și Lupul de stepă”, îi sfătuia pe tineri Timothy Leary (1920 – 1996), scriitor psiholog, avocat și futurist american, cercetător al drogului psihedelic, o figură marcantă și controversată a anilor 60 și ai contraculturii flower power, criticat în special din cauza cauza apologiei privind beneficiile terapeutice, spirituale și emoționale ale drogului LSD.

Hermann Hesse a murit la 9 august 1962, în casa lui din Montagnola, Elveția, în urma unui atac de cord, la vârsta de 85 de ani.

Operele lui Hesse au fost traduse în aproape 60 de limbi și au fost vândute în cel puțin 125 de milioane de exemplare în întreaga lume.

Surse:

https://www.nobelprize.org/prizes/literature/1946/hesse/biographical/

https://www.britannica.com/biography/Hermann-Hesse

https://www.dw.com/en/hermann-hesse-misunderstood-but-loved/a-16152933

Vă mai recomandăm să citiți și:

Thomas Mann, unul dintre cei mai importanți autori germani. „Vorbirea este însăși civilizația”

Dr. Seuss, scriitorul care a vândut peste 650 de milioane de cărți pentru copii

Fiul marelui scriitor Marin Preda, despre moartea tatălui său: „Și aici începe teoria conspirației”

Ernest Hemingway, scriitorul american laureat al Premiilor Pulitzer și Nobel pentru Literatură

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat club politic de partid şi mai ales într-un cuib de intrigi”
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat ...
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni „ca în Veneția, ca să nu-l ajungă microbii”
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni ...
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
Incertitudinea face parte din condiția umană –  Cum putem învăța să trăim cu ea?
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect construit de om
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect ...
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori